Dbaj o siebie

Zdrowie to rzecz, którą jak się utraci to może już nigdy nie powrócić, dlatego należy o nie dbać. Nie zawsze utrata zdrowia wynika z naszej winy, często to zdarzenia losowe lub uwarunkowania genetyczne, na które nie mamy wpływu decydują o naszym zdrowiu. Zdrowia nie da się kupić za pieniądze, dlatego też jest takie cenne. Jeśli choroba jest nieuleczalna to jedyne co mogą zrobić lekarze to opóźnić jej rozwój przedłużając w ten sposób życie chorego. Niestety mimo postępu medycyny wciąż istnieją nieuleczalne choroby w przypadku których medycyna jest bezsilna. Różne wypadki na przykład samochodowe, katastrofy czy inne klęski także często zostawiają trwały uszczerbek na zdrowiu. Jest bardzo wielu ludzi, którzy dbali o zdrowie, a nagle nie z własnej winy je utracili, bo kto mógł przewidzieć, że np pijany kierowca potrąci nas na pasach. Mimo wszystko o zdrowie należy dbać, ponieważ ciężko jest potem żyć ze świadomością, że to my jesteśmy odpowiedzialny za zły stan naszego zdrowia, a nie inne zdarzenia, na które nie mieliśmy wpływu.